A chia mag kiváló rostforrás, tele van antioxidánsokkal és fehérjékkel, nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és az esszenciális zsírsavak leggazdagabb növényi forrása. A chia mag 32% zsírt tartalmaz, amelynek 60%-a omega-3 zsírsav.
A chia magokat kiváló vízmegkötő tulajdonságuk jellemzi, így puha, egészséges és könnyen emészthető gélt alkotnak. Ez jelentős mértékben képes csökkenteni az emberi szervezet vércukorszintjét - a chia segít meghosszabbítani az elfogyasztott cukrok glükózzá történő átalakulásának folyamatát, így nem következik be gyors vércukorszint-emelkedés, és nincs erős éhségérzet a vércukorszint későbbi csökkenésével (ebben lényeges szerepet játszanak a konkrét élelmiszerek, azok mennyisége és glikémiás indexe). A chia magnak ez a tulajdonsága különösen fontos a cukorbetegek számára, de a lakosság számára is nagyon hasznos.
A chia mag kiváló hidrofil tulajdonságokkal rendelkezik, azaz nagy vízmegkötő képességgel - 1 adag mag akár 12-szeresére is növelheti a térfogatát (könnyű gél formájában - ezt fogyasztják az indiai futók). A chia magok ezen hidrofil tulajdonságai segítenek a szervezetnek a nagyobb (belső) hidratáltság biztosításában - ami nagyon fontos a sportteljesítmény és bármilyen fokozott fizikai megterhelés során.
Származási ország: Argentína
A chia mag és előnyei
- energiát biztosít egész napra
- növeli a szellemi koncentrációt
- magas a rosttartalma
- a legmagasabb omega-3 és 6 zsírsavtartalommal rendelkezik (80%-kal több, mint a lenmag).
- éhségérzet nélküli fogyást biztosít
- magas a B-vitamin-tartalma
- 5-ször több kalciumot tartalmaznak, mint a tej
- 5-ször több fehérjét tartalmaz, mint más magvak
- 2-szer több káliumot tartalmaz, mint a banán
- 3-szor több antioxidánst tartalmaznak, mint az áfonya
- 3-szor több vasat tartalmaznak, mint a spenót
- rendkívül hatékony antioxidánsok
Chia magok és hatásaik:
- elősegítik a szív és az érrendszer egészségét, szabályozzák a vérnyomást,
- csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet a vérben,
- stabilizálják a vércukorszintet,
- részt vesz a vékony izomrostok felépítésében,
- segít az Alzheimer-kór elleni küzdelemben,
- elősegíti a jó hangulatot, a koncentrációt és a memóriát,
- 100%-ban gluténmentes, gluténmentes
- energiát ad a szervezetnek.
Chia magok és mit kell tudni róluk?
A chia magok nagyobb arányban tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, mint a haltermékek. A halhúshoz és haltermékekhez képest toxinoktól (dioxin és higany) mentesek.
Szabályozzák a cukoranyagcserét, ezért nagyon népszerűek a sportolók (különösen a futók) körében. Fenntartják a kiegyensúlyozott vércukorszintet.
A tejhez képest ötször több kalciumot tartalmaznak (600mg 100g chia-ban és 120mg 100g tejben). A chia kalciumot a szervezet könnyebben emészti meg, mint a tejből származó kalciumot. Ennek oka, hogy a chia egy bór nevű ásványi anyagot tartalmaz, amely katalizátorként működik a kalcium emésztésében a szervezetben.
Az esszenciális zsírsavak nagyon fontosak a hangulat, a koncentráció és más agyi tevékenységek javításában. A chia magok emellett kiváló energiaforrások is.
Magas antioxidáns aktivitással rendelkeznek. A legfontosabb antioxidánsok, amelyeket biztosít, a klorogénsav, a kávésav és a flavanol-glikozidok. Mivel az oxidáció jelentősen késleltetett, a Chia hatalmas lehetőségeket kínál az élelmiszeriparban, összehasonlítva az alfalinolsav más forrásaival, például a lenmaggal, amelyek gyors bomlást mutatnak az antioxidánsok hiánya miatt.
A Chia mag 100%-ban gluténmentes
Bizonyított, hogy a Chia magok fogyasztásával javíthatjuk általános egészségi állapotunkat, mint minden más dologra, itt is érvényes a "mindent csak mértékkel". A maximálisan ajánlott napi adag 25 g = 2 teáskanál
Hogyan fogyaszthatja a Chia magot?
A Chia magokat bármilyen módon be lehet venni. Adhatod müzlihez, vízhez, tejhez, bárhova, ahova csak szeretnéd. A chia puding is finom, elkészítheted úgy, hogy tejet keversz össze egy banánnal, hozzáadsz egy kis mézet, chia magot, és egy ideig a hűtőben hagyod állni. Megpróbálhatod finom porrá őrölni, és más ételek sűrítésére is felhasználhatod.
Táplálkozási táblázat
Tápértékek | 100 g |
---|---|
Energiaérték | 1995 kJ / 475 kcal |
Fehérje | 13 g |
Szénhidrátok | 36 g |
Rost | 24 g |
Zsír | 26 g |
Ásványi anyagok | 100 g-ban |
---|---|
Kalcium | 640 mg |
Foszfor | 990 mg |
Kálium | 150 mg |
Nátrium | 21 mg |
cink | 3,9 mg |
Mangán | 2,5 mg |
Omega 3 savak | 17 900 mg |
Omega 6 savak | 5 900 mg |
Vitaminok | 100 g-ban |
---|---|
B1-vitamin | 0,4 mg |
B2-vitamin | 0,03 mg |
B3-vitamin | 3 mg |
C-vitamin | 0,8 mg |
Írjon véleményt a termékről